Profil Boru Nasıl Yapılır?

By anka In Genel On 7 Ekim 2021

Profil Boru Nasıl Yapılır

Profil boru, her türlü bina için çok popüler bir seçenektir. Bu yapılar sadece harika görünmekle kalmaz, aynı zamanda binaya daha iyi hava sirkülasyonu sağlar.

 Aslında profil boruların evde bulunan diğer boru türlerinden hiçbir farkı yoktur. Uzun zamandır etraftalar ve birçok farklı çeşit ve boyutta geliyorlar.

Profil borular tipik olarak dökme demirden yapılır, ancak diğer metal borulardan farklı olarak bir profilde oluşturulurlar. 

Bu yapılar, siteler, köprüler, ticari binalar, kaldırımlar, korkuluklar, çitler ve parkların imalatında kullanılmaktadır. Modelcilik ve sanat müzeleri gibi hobilerde de kullanılırlar. Bakır, çinko kaplı çelik, pirinç ve nikel gümüş dahil olmak üzere çok sayıda farklı metalden dökülebilirler.

Profil boru, duvar kalınlığının altı inçten az olduğu veya borunun toprakla temas halinde kurulmayacağı uygulamalar için en uygunudur.

 Bu yapılar düz yüzeyleri ile karakterize edildiğinden, tercih edilirse yapılabilse de, tipik olarak duvar kalınlığını desteklemeye gerek yoktur. Buttlining, yapıya stres katar ve bu da ömrünü kısaltır. Profiller kendi kendini temizlediğinden, profiller sızdırmazlık gerektirmediğinden genellikle duvar kalınlığının deformasyonu önlenebilir.

İnşaat projelerinin bir şekilde profil kullanımını gerektirdiği durumlarda, doğru malzeme türünü seçmek çok önemlidir. Bakır genellikle en iyi seçimdir, çünkü satın alınabilirliği kurulumu ve bakımı kolaylaştırır. Korozyona ve sıcaklık değişimlerine karşı da dayanıklıdır. Pirinç, kullanım ömrünü azaltacak iç baskılara karşı hassas olmasına rağmen, başka bir yaygın seçimdir.

Bir profil borusunun yapısı, bir nipelinkine benzer. İç çapını ve yüksekliğini belirlemek için borunun bir kesiti çizilir, ardından boru istenilen açıda bükülür. Ortaya çıkan şekle gerinim ölçer denir ve tasarımcıların yuvarlanma, yanal hareket, sıcaklık değişiklikleri ve diğer koşullar nedeniyle oluşan gerilmeleri hesaplamasına olanak tanır. Bazı durumlarda, hacim akış hızının belirlenmesi için bir gerinim ölçer de yararlı olabilir.

Birçok modern boru, hassas bağlantılarla tasarlanmıştır. Bununla birlikte, hassas yapılarına rağmen, bakır, pirinç veya ince çelikler gibi bazı yüksek mukavemetli boru malzemeleri, yorulmaya karşı hassastır ve bu da artan boru aşınmasına ve yırtılmasına neden olur.

 Yüksek mukavemetli malzemeler, uzun ömür için uygun şekilde muhafaza edilmelidir. Ayrıca bazı üreticiler profillerine korozyona karşı koruyucu katkı maddeleri de sunmaktadır.

Borular profillerle inşa edildiğinde, mümkün olan en iyi performansı sağlamak için belirli faktörler dikkate alınmalıdır.

 İlk olarak, imalat işlemleri, boruyu herhangi bir engel veya kötü görüş olmaksızın inşa etmek için yeterli alanın olduğu bir sahada gerçekleştirilmelidir. İkincisi, profilin kesiti et kalınlığına çok yakın kesilmemelidir. 

Profillerin duvarları, kullanım sırasında boru duvarlarının iyi bir miktarda genleşmesine ve büzülmesine izin vermek için birbirinden yeterince uzakta olmalıdır.

Uygun yöntemin belirlenmesindeki üçüncü faktör, kullanılan bağlantı tipini içerir. Bir bilyeli mafsal durumunda, örneğin, bir dizi silindir tarafından farklı açılarda sabitlenen dört parça vardır. Boru, silindir bağlantılarına beslenir ve daha sonra bu silindirler, hazneyi borunun içinden iter. 

Nihai sonuç, O-ring'in en dar alanı içinde borunun çok kalın bir duvarıdır. En yeni yöntem, bir veya her iki ucunda bir conta bulunan ve borunun tüm iç kısmı için bir conta oluşturan dişli bir O-ring'in kullanılmasını içerir.

Leave a comment