Profil Boru Dikdörtgen borularla birlikte profil boru, bugün piyasada bulunan en popüler bakır ürünlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Bu borular sadece su veya diğer sıvı ortamları ileten elektrik boru hatları için uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli beton tasarımlar için temel zemin olarak en etkili oldukları kanıtlanmıştır.
Mevcut bina tasarımlarına uyacak şekilde farklı şekillerde yapılabildikleri için duvarlar ve temeller inşa etmek için yaygın olarak kullanılırlar. Bu boruların profilleri tipik olarak yuvarlak, konik veya karedir.
İhtiyaca göre benzersiz şekiller oluşturmak için de tasarlanabilirler. İmalatları için kullanılan imalat tekniğine bağlı olarak farklı tarzlarda şekillendirilirler. Profil boruların imalatı için kullanılan daha yaygın imalat tekniklerinden bazıları, soğuk haddelenmiş, kaynaklı birleştirilmiş, bükülmüş konik alevli ve kenetlidir.
Bu borularda geleneksel profillerin dışında dikdörtgen, kemerli ve üçgen gibi diğer şekiller oluşturulabilir. Tüm bu boruların, sonlandırmada esnek bir bağlantı sağlarken, sıvıların akışına karşı mükemmel direnç gösterdiği bilinmektedir. Profil boru imalatıyla ilgili en büyük fayda, sıkıştırmaya karşı iyi direnç sunmasıdır.
Bu, hareket yönünden bağımsız olarak borunun herhangi bir noktasındaki stresin sabit kalacağı anlamına gelir. Derzlerin kalitesi ile ilgili olarak, hem dış derzler hem de iç bağlantılar farklı malzemeler yardımıyla yapılabilir. Profillerde iç birleştirme için yaygın olarak kullanılan malzemelerden bazıları, galvanizli çelik, ferromanyetik, Naylon, pirinç ve ayrıca yüksek yoğunluklu polietilendir.
Boru malzemesi seçimine gelince, PVC, Teflon, termoplastik ve polivinil klorür (PVC) bazlı borular arasından seçim yapılabilir. Bu profillerin bir diğer önemli özelliği de kullanıcıya esneklik sunmasıdır.
Borunun cinsine göre 24 inçe kadar çıkabilen boru çaplarında farklılıklar olabilir. Borunun boyutuna ek olarak, imalatını etkileyebilecek bir diğer faktör de imalat yöntemidir, yani yuvarlak veya kare kesitlidir. Kare kesitin diğer iki profile göre daha ekonomik olduğu düşünülmektedir. Aynı çaptaki profillerin imalatında mil başına maliyet (CPM) dikdörtgen veya oval kesite göre daha düşüktür.
Ayrıca borunun diğer profil türlerine göre yapısal değişikliğe uğraması gerekmediğinden üretim maliyeti de nispeten düşüktür.
Ayrıca, boru, daha sonra bir T-bağı vasıtasıyla birleştirilen, değişen büyüklükte parçalar halinde üretilebilir. Kare kesitli bir boru imal ederken, raybalama gerekliliği neredeyse yoktur. Bu nedenle, bu borular uygun maliyetli olarak kabul edilir. Profil boru imalatının çeşitli faydaları olmakla birlikte bazı sakıncaları da vardır.
En büyük dezavantajlarından biri, dolu duvar profillerinin iç çapının yalıtım duvarlarından her zaman daha küçük olduğunun gözlenmesidir. Bu nedenle, daha fazla mukavemet elde etmek için profilin çapını büyütmek zorunlu hale gelir. Bu sorunu çözmek için, bu profilin üreticileri, dişlerin sağlam duvara yerleştirildiği noktada daha fazla sayıda dişe kaynak yaparak iç çapı artırma konseptini geliştirdiler.
Bu profillerin kullanımıyla ilişkili başka bir avantaj da vardır. Çap küçük kalsa da, çerçevede kullanılan ekstra metal nedeniyle ağırlık artar ve bu genellikle bir avantajdan ziyade dezavantaj olarak kabul edilir. Çoğu durumda profiller, bir epoksi bileşiği ile kaplanmış çelik borular kullanılarak üretilmiştir. Borunun demir klorür ile kaplanması durumunda, boruya rustik bir görünüm kazandıracaktır. Ancak çelik boruları kaplamak için kullanılan epoksi bileşikler borunun kimyasal yapısını etkilemez ve dolayısıyla mukavemetini veya dayanıklılığını etkilemez.
Karbon çelik borular, strese karşı yüksek toleransları nedeniyle genellikle içten yanmalı motorların (IC Motorları) yapımında kullanılır. Bir motorda gerekli olan gazın yüksek sıcaklığı ayrıca karbon çelik boruda önemli bir strese neden olur ve bu da borunun belirli bir süre boyunca deforme olmasına neden olur. Karbon çelik borunun deformasyonu motorun performansını olumsuz etkileyebilir. Bu, IC motorlarının genellikle herhangi bir Profil borusu olmadan yapılmasının ana nedenlerinden biridir.